Blog

Olejek cynamonowy

Olejek cynamonowy pozyskuje się z cynamonowca cejlońskiego. Jego właściwości doceniono tak w dziedzinie zdrowotnej jak i pielęgnacyjnej. Wykorzystuje się go przede wszystkim w celu leczenia i zapobiegania występowania raka jelit, a biorąc pod uwagę kosmetykę, jego działanie jest nader korzystne w walce z cellulitem i rozstępami.

Ciekawostką jest fakt, iż olejek cynamonowy jest jednym z niewielu, które można stosować tak zewnętrznie, na skórę jak i wewnętrznie, dodając na przykład do produktów spożywczych.

Zastosowanie wewnętrzne

Można do dodawać do napojów i potraw, wtedy będzie nadawał im wyjątkowy aromat. Najlepiej w tym celu sporządzić go samodzielnie. Do oliwy z oliwek należy dodać sproszkowany cynamon a następnie podgrzewać całość do momentu aż powstanie jednolita ciecz. Olejek stosować należy po jego wystygnięciu.

Jego wewnętrzne działanie potwierdzają medycy – okazuje się, że przeciwdziała on tworzeniu się komórek rakowych. Przede wszystkim chroni układ pokarmowy, głównie okrężnicę i jelita. Można go też stosować w celu niwelowania uciążliwych dolegliwości, takich jak wymioty, biegunki i wzdęcia.

Warto również dodać, że ma on zbawienny wpływ na chorobę cukrzycową typu II – związki zawarte w cynamonie obniżają poziom cukru we krwi.

Zastosowanie zewnętrzne – lecznicze

Olejek sprawdza się doskonale w celu łagodzenia objawów ukąszenia owadów – jest też świetnym środkiem odstraszającym komary.

Ale to nie wszystko, ponieważ olejek cynamonowy idealnie nadaje się do walki z otyłością i nadwagą. Nie tylko zwalcza cellulit, ale też pobudza metabolizm do wzmożonej pracy, dzięki czemu w szybszym tempie spalana jest zbędna tkanka tłuszczowa.

Coraz częściej zalecają go również seksuolodzy – olejek cynamonowy podobno pomaga zwiększyć poziom libido. Już w starożytności był zresztą naturalnym afrodyzjakiem, wtedy rozprowadzano kilka kropli olejku na narządach intymnych, by pobudzić pożądanie seksualne.

Zastosowanie zewnętrzne – kosmetyczne

Olejek cynamonowy wykorzystywany jest w przetwórstwie perfumeryjnym, głównie ze względu na przyjemny zapach. Coraz częściej dodaje się go też do środków kosmetycznych: kremów, balsamów i emulsji – głównie o działaniu ujędrniającym i antycellulitowym.

Ma on swoje zastosowanie również w preparatach stomatologicznych, przede wszystkim w płukankach, które mają dezynfekować jamę ustną i niwelować nieprzyjemny zapach z ust.

Inne zastosowanie olejku cynamonowego

Od początku jego stosowania, wykorzystuje się go w aromaterapii. Uznaje się, że kąpiel z dodatkiem kilka kropli tego specyfiku, inhalacje bądź dodanie go do kominka zapachowego, szybko ukoi nerwy i będzie działać odprężająco. Co więcej, udowodniono, iż zapach cynamonu łagodzi bóle głowy i stany depresyjne, ale również wpływa na pracę mózgu – w tym poprawia pamięć i usprawnia procesy koncentracji uwagi.

Olejek cynamonowy jest jednym z tych o najładniejszym zapachu. Szczególnie upodobały go sobie panie, które mogą stosować go na co dzień, jako dodatek do perfum czy kąpieli. Jeśli dodajemy kilka kropli do wody to relaks w wannie powinien trwać co najmniej 15 minut a po wyjściu z wody nie należy wycierać się nazbyt intensywnie ręcznikiem – dzięki temu przyjemny, energizujący zapach pozostanie na skórze jeszcze dłużej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.