maszyna pakująca flow pack
Technologie

Hermetyczne opakowania żywności – właściwości

Hermetyczne opakowania są coraz częściej stosowane w przemyśle spożywczym. Wszystko dlatego, że tzw. flowpack wykazuje ogrom pozytywnych właściwości. Jakie są zalety tego rodzaju opakowania? Dlaczego producenci decydują się na takie rozwiązanie coraz częściej? Przedstawiamy najważniejsze walory.

Opakowania hermetyczne, czyli inaczej próżniowe przede wszystkim pozwalają produktom spożywczym zachować świeżość na dłużej. Ta nowoczesna technologia polega na szczelnym zamknięciu wyrobów spożywczych, pozbawiając ich tlenu, za to podwyższając zawartość tlenku węgla. Dzięki temu mięso, wędliny, nabiał, a także owoce bądź warzywa mogą zachować świeżość nawet przez kilka tygodni, a wszystko to odbywa się w naturalnych warunkach, bez zastosowania rozwiązań z wykorzystaniem chemii.

Okazuje się, że maszyna pakująca flow pack jest spotykana już praktycznie w każdym przedsiębiorstwie sektora spożywczego. Inwestują w nią firmy, które stawiają nie na ilość, ale raczej na jakość. Hermetyczne opakowania to zresztą odpowiedź na potrzeby coraz bardziej wymagających klientów. Ostateczni odbiorcy chcą dzisiaj nabywać jedzenie nieprzetworzone, zdrowe, ekologiczne, a próżniowe opakowania im to zapewniają.

Cieszy również fakt, że opakowanie hermetyczne nie jest droższe od tego tradycyjnego, za to wykazuje ogrom walorów. Dla przedsiębiorców oraz konsumentów liczy się też łatwość magazynowania produktów właśnie tak zapakowanych oraz łatwość ich użytkowania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *